Aed-pirnipuu ‘Pepi’ (Pyrus communis L.)

Hind:
Tavahind: 30.00 €
Laoseis 0
Sisesta kogus: Lisa korvi
Aed-pirnipuu ‘Pepi’ (Pyrus communis L.)

Aretatud EMÜ Polli aiandusuuringute keskuses (aretajad kalju Kask ja Aleksander Siimon). Sort registreeriti 1998. aastal. Sort on Eesti sordikaitse all. Soovitatavate sortide nimekirjas alates 1990. aastast äri-ja koduaiasordina. Polli mahekatsetes mõned puud alates 2007. aastast.

Pirn on keskmise suurusega (50–70 g), varieeruva kuju ja suurusega, ovaalpirnjad (viljastunud pirnidel) kuni piklikpirnjad (seemneteta pirnidel). Põhivärv on roheline kuni kollane, mis on kohati triibulise või lauspunaga. Viljaliha on valge, sulav, magus, peaaegu ilma kivisrakkudeta. Sobib värskelt tarbida, aga ka mahla ja mehu valmistamiseks. Pirnid on koristusküpsed septembri keskpaigaks, säilivad heades hoiutingimustes paar nädalat.

Puu on nõrga, kuid püstise võraga. Puu hakkab varakult (juba teisel-kolmandal aastal) saaki kandma. Saagikas (keskmine saak puult 15-25 kg). Kompaktsema võra saamiseks on soovitav sobivas kõrguses latv maha lõigata.

Sordi talvekindlus keskmine. Külmadel talvedel hävib lühikesi viljaoksi. Haiguskindlus keskmine, ebasoodsatel kasvuaastatel nakatub pirnipuu kärntõvest. Sordi edu peamisi põhjusi on partenokarpne viljakandmine (pole vaja kõrvale istutada tolmuandjat sorti).

ПЕПИ - эстонский ранне осений сорт груши. Плоды небольшие, качественные, кожица жёлтая, частично окрашена в красный цвет. Мякоть сочная, сладкая, очень вкусная. Плоды созревают в начале сентября, их сразу можно кушать. Дерево слаборослое, морозостойкое, урожайное. Сорт самоплодный , ему свойствена партенокарпия, т.е. формирование плодов без опыления.

PEPI – an Estonian early autumn breed. Fruits are small, of good quality, the skin is yellow, partially coloured in pink, the pulp juicy, sweet, very tasty. Ripen in early September and consumed right away. Fruit trees are small, cold-resistant, early starts to bear fruits, the harvest is abundant and annual. The variety is self-pollinating, it is characterized by parthenocarpy, i.e. fruit formation without pollination.